bakosjuci 2012.04.11. 22:01

Házi kenyér

A kenyérsütés egy igencsak misztikus dolog. Nagymamáink varázslata ez, amikor a lisztből, sóból és vízből az asztalra került a mindennapi kenyér. Ezt a mágiát próbáltam felújítani kicsit. Igazából évekig szemezgettem csak a dologgal. Utánanéztem könyvekben, de belefogni nem igazán mertem. Aztán - és itt jön a romantikus történet vége - kezembe került Stahl egyik receptes könyve, amiben a pizza receptjénél írja le, hogy ez gyakorlatilag kenyértészta, és milyen pofonegyszerű elkészíteni. A pizzát elkészítettem, és tényleg nem lett rossz. Néhány próbálkozás után úgy értékeltem, hogy már elég bátor vagyok a kenyér elkészítéséhez is, és nem csalódtam. Az eredmény belül puha, kívül ropogós, mennyei illatokat eregető kenyér lett!

kenyer.jpg

Íme a recept:

0,5 kg lisztet (fele lehetőleg kenyérliszt, fele bármilyen másmilyen, pl graham, rozs), 1 lapos ek sót, és bármilyen fűszert, magot, piriított hagymát, stb.-t jól összekeverünk.

2,5-3 dl meleg vízben elkeverünk 1 tk cukorrot, majd felfuttatuk benne 0,5 csomag élesztőt (vagy 1 cs. instantot). Végül hozzákeverünk 1-2 ek olajat.

A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük és jól megdagasztjuk. Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Ezalatt úgy kb. a 2-2,5-szörösére fog dagadni. A  tésztát kicsit átdagasztjuk, majd cserépedénybe tesszük. A sütőt a legmagasabb hőfokra felmelegítjük, és a kenyeret betesszük. Fontos, hogy mellé tegyünk még 1-1,5 dl vizet is hőálló tálkában. A sütő hőfokát úgy 15 perc múlva mérsékeljük, így a kenyér kb 30 perc alatt szép aranybarnára sül. Amikor elkészült, kiborítjuk, és a forró kenyér tetejét hideg vízzel bekenjük, hogy finom kérget kapjon. Konyharuhába takarva kihűtjük, hogy szépen lehessen szeletelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://morumotto.blog.hu/api/trackback/id/tr864382332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása