01 másolata.jpg

Sokszor futottam abba bele, hogy ki kellett töltenem nagy területeket excel táblában, mégpedig úgy, hogy egy adott oszlopban megfelelő időközönként volt egy-egy érték, amit a következő értékig a cellákba kellett volna írnom.

Ez "lehúzogatással" megoldható volt szöveges celláknál; vagy a ctrl+c ctrl+v billentyűkombóval dátumok esetén. De ez se nem hatékony, se nem gyors. És még hibázni is lehet.

Véletlenül akadtam az alábbi megoldásra, de nagyon frappánsnak gondolom.


1. a táblázat A oszlopában az alábbi elrendezésben találhatóak dátumok.

02 kesz.jpg

<- 2.

CTRL + G billentyűkombinációval előhívjuk az Ugrás panelt, majd itt az 'Irányított..' gombra kattintunk. (bal alsó sarok.

03 másolata.jpg

3. ->

Kiválasztjuk az 'Üres cellák'-at, majd megnyomjuk az 'OK' gombot.

04 másolata.jpg

<- 4.

Ezzel az Excel pont azokat a cellákat fogja kijelölni nekünk, amire szükségünk van.

Az első üres cellába (jelen esetben ez az A2) beírjuk az alábbi képletet =A1 (ebbe azt a cellát adjuk meg, amit szeretnénk, ha átvenne), majd a CRTL + Enter billentyűkombinációval véglegesítjük.

Azt fogjuk látni, hogy az összes kijelölt cellát kitölti a táblázat, az üres blokkokat mindig azzal, ami a fölöttük lévő első kitöltött cella volt.

06 másolata.jpg

5. ->

Mivel a cellákban jelenleg képletek találhatóak, már csak azok adattá alakítására van szükség.

Ehhez kijelöljük a teljes tartományt, CTRL + C kombinációval a vágólapra tesszük, majd a jobb egérgombbal kattintva 'Irányított beillesztés...' menüpontban az 'Érték' típusú beillesztést választjuk ki. (Ez a funkció a különböző Excelekben más-más módon is érhető el. A 2007 fölöttiekben biztosan a jobb egérgomb, majd a 'Beillesztés beállításai' funkciónál az az ikon, amin a számok vannak.)

Ha mindent jól csináltunk, akkor pár pillanat alatt nagy mennyiségű adattal sikerült hibamentesen kitöltenünk a táblázatunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://morumotto.blog.hu/api/trackback/id/tr24385203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása