2012.06.23. 10:06
Tiramisu, kicsit másképp
A Tiramisu alapkoncepciója fantasztikus: egy könnyű, rumos-vaníliás krém, kakaó, és omlós piskóta.
Sajnos valami rémes ötlet útján a babapiskótát az eredeti recept szerint erős kávéba kellene tunkolni,de ezen az én kávéundoritiszemmel már az első elkészítésnél változtatást eszközöltem. A mascarpone olcsóbb kiváltására viszont nemrég találtam csak megoldást.
Fél liter tejfölt konyharuhába töltve, és egy mélyebb edénybe lógatva (úgy, hogy a lecsepegő savóba ne érjen bele a konyharuhában kucorgó tejtermék) kicsepegtetek 2-3 nap alatt. Ez némi előtervezést igényel, de a végeredmény egy sűrű krémsajt, amivel a mascarpone tökéletesen (és jóval olcsóbban) kiváltható. A műveletről bővebben WiseLady oldalán olvashatsz, de a mellékelt képen a lényeg látható is.
3 tojást szétválasztok. A fehérje mehet egy olyan edénybe, amiben majd fel fogom verni kemény habbá... de ez még későbbi történet. A sárgáját 2 ek kristálycukorral és 1 ek vaníliáscukorral habosra keverem. Utána kikeverem 3 ek rummal is, és hozzáadom a "mascarponét" is.
A fehérjét 1 ek cukorral és egy kicsi csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a krémmel összekeverem. Én azért nem szoktam szívbajos lenni, teljes lelki nyugalommal öntöm a tojásfehérjés tálba bele a krémet, majd habverővel laza mozdulatokkal homogenizálom.
Sűrű kakaót produkálok instant kakaó és tej közreműködésével, majd némi rumot is adok hozzá. Ezekbe mártom a babapiskótákat, figyelve arra, hogy ne ázzanak el teljesen. (Hogy miért? Nem értettem egyet a gondolattal: miért ne lehetne a babapiskóta omlós a kakaótól? Aztán empirikus tapasztalatok után rájöttem: az hűtőben állás közben a tojásos mascarpone krém még szeretne leadni nedvességet; ezt pedig csak úgy tudja szépen, ha van ami felszívja. Na erre van a babapiskóta ott.)
A rétegzés a klasszikus: babapiskóta, krém, kakaó. A tetejére krém, arra pedig a kakaó kerüljön.
(szerk. pontosítás: a piskóták áztatásához az instantból lehet gyorsan kakaós tejet készíteni, de természetesen a rétegzéshez a klasszikus kakaót ajánlom, ahogy a képeken is az van)
A "nagy újítás" itt nálam annyi volt, hogy adagonként külön pohárba készítem el, így a tálaláskor gusztusos marad, mivel a rétegzés nem dől össze azonnal, ahogy hozzányúlunk. Én igazán szeretem a kis poharas megoldásokat.
A végeredményt hűtőbe száműzzük minimum 3-4 órára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. Ha a kakaót egyenletesen sikerült eloszlatnunk a tetején,akkor a tálalásra már homogén mélybarna csokoládéréteg lesz a tetején.
41 komment
Címkék: édes csokoládé tejföl olasz konyha sütés nélkül rum
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
R2D2 & C3PO 2012.06.23. 19:28:15
Gyümölccsel kombinálva jó kis tiramisut kapsz így is, de kávéval egyszerűen undorító lesz...
Jovanotti 2012.06.23. 19:48:51
Ez kb olyan mint növényi zsiradékból készült sajt, meg a műtejszín...kinek jut eszébe ekkora f@szság ????
DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.06.23. 20:12:30
meg egy fel olajoshalat...
KKZZ 2012.06.23. 20:37:04
ingopur 2012.06.23. 20:51:04
- rum (mert marsala van, esetleg, nagyon esetleg amaretto)
- tojásfehérje (mert csak a sárgája kerül bele, az is fordítva, tehát először a sárgáját kell felverni cukorral, és a mascarpónét csak bele kell forgatni, mert egyébként megfolyik)
- instant kakaó
- vanília.
Ja, és a valódi mascarpone nem savanykás, a tejföl viszont igen, ergó nem helyettesíthetők egymással. Nem baj, majd legközelebb...
Mrs.Columbo 2012.06.23. 21:08:33
Csak mert abban biztos vagyok, hogy veszít a térfogatából, kérdés, hogy mennyit.
Úgy saccolom, ha 500 g krémsajtot akarnék csinálni, akkor fix, hogy min. egy 850 g-os tejfölt vennék, az meg már árban kb. ugyanott van, mint az 500 g-os Aldis Mascarpone.
Mrs.Columbo 2012.06.23. 21:12:40
Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2012.06.23. 21:43:32
Kakaó készítésére esetleg, de az is inkább kakaó ízű ital lesz :)
nyikk 2012.06.23. 22:13:38
De elfogyott, nem romlott ránk, azóta inkább mascarpone:)
Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.06.23. 22:25:34
tixar 2012.06.23. 22:40:20
Szégyelljétek magatokat.
Ne vedd fel, morumotto.
cibet 2012.06.23. 22:51:14
A blogíró meg szimplán igénytelen, miért nem veszel inkább egy poharas tejdesszertet az éjjel-nappaliban, az biztosan jó édes lesz neked.
Ide sem jövök többet, most is csak azért kattintottam, mert éppen most fejeztük be a tiramisut holnapra.
Jovanotti 2012.06.23. 22:56:26
Jovanotti 2012.06.23. 22:58:08
Kylian 2012.06.23. 22:58:39
Kylian 2012.06.23. 23:06:12
1) NEM tejfölt használ, hanem tejfölből, savó kicsepegtetéssel készített krémsajtot, tehát valószínűleg nem savanyú, és nem *annyira* igénytelen, mint itt mindenki gondolja (elolvastam a linkelt oldalon, hogy elvileg megkülönböztethetetlen a bolti krémsajttól)
2) Ha a kávétól a sikongatós lábrázás kerülgeti, nem róhatja fel neki senki, hogy kakaót használ helyette. Ettől persze másnak még nem kell.
Azért én is maradok a kávé + mascarponénál + natúr kakaónál :)
bucbuc 2012.06.23. 23:10:03
aztakurva erre már a könnyem is kicsordult.
BKV - Önnek megyünk 2012.06.23. 23:12:51
neked fogalmad nincs mi az a tiramisu
ugyanis az amarettoval keszul es kurvara nem rummal!!!!
ezt a luzert.....
flamer 2012.06.23. 23:12:55
flamer 2012.06.23. 23:23:17
Gsnake 2012.06.23. 23:27:35
A szójakockából készített "gulyásleves" sem gulyásleves...
Kylian 2012.06.23. 23:35:26
Sákif za morro? 2012.06.24. 00:07:52
fingerbangs 2012.06.24. 02:19:01
macska69 2012.06.24. 05:24:17
Ez meg egy ilyen féle tiramisu.
NemNick 2012.06.24. 08:01:33
Lehet a mindennapi életedet úgy élni, hogy csak frissen pörkölt arabica kávét használva, sziciliából hozatott édes borral locsolgatva, bivalytejből készült mascarponét használsz - ami tényleg nagy májerság, de a t. fikázók akkor ennél lejjebb sose adják! - meg lehet (mondjuk, 3 gyermekes anyukaként) megörvendeztetni a kölköket egy csütörtök estén - figyelem, szörnyű szót írok le - olcsón.
Én köszönöm az ötletet, kipróbálom.
Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.24. 09:58:38
Csak azért sajnálom a posztolót, hogy van annyi üres helye a hűtőben, ahova ennyi kelyhet be tud tenni ...
cibet 2012.06.24. 17:01:34
Van egy tuti receptem amúgy, keverj össze 2-3 dl tejfölt 2 evőkanál cukorral, még tészta sem kell alá, gyorsan elkészíthető, olcsó finomság a család minden tagja számára.
Ha a blogíró nem szereti a kávét és a mascarponét, miért csinál tiramisut? Vagy ha ennyire eltér tőle, miért hívja tiramisunak? Ha tiramisunak hívja és véletlenül kikerül index címlapra, miért csodálkozik hogy hülyének nézik? Meg ha senki nem mondja meg neki, hogy mennyire szánalmas, honnan fogja tudni?
Gsnake 2012.06.24. 17:57:30
@macska69: szintén. Nem, ne nevezze tiramisunak azt, ami nem tiramisu. Vagy ha elnevezi, akkor ne csodálkozzon, hogy lesz aki felhördül rajta, hogy nem, ez nem tiramisu. Ismétlem: nem azt mondom, hogy rossz a végeredmény. De nem tiramisu. Olvastam már számtalan tiramisuváltozatot a neten, nem is tetszik, hogy tiramisu néven futnak a különféle kakaós verziók. Legyen, de akkor legyen "hamis tiramisu". Ha már van hamis gulyás :)
Szeretem persze a kísérletezést. De mindenféle sznobéria nélkül szeretem azt is tudni, hogy mi az amit eszem és szeretem az eredeti dolgokat is.
macska69 2012.06.24. 21:45:26
NemNick 2012.06.24. 22:45:25
Nézd: én sem gondolom igényesnek a receptet - a krumplistésztát meg a hamisgulyást sem gondolom igényes ételnek - de azt sem gondolom, hogy ezért a mindennapi életből vett ötletért a megosztót ilyen módon kell fikázni. Kikerült az Index címlapra valamilyen megfontolásból - gondolom nem pedálozott érte - és jön a fikázás.
"Ha a blogíró nem szereti a kávét és a mascarponét, miért csinál tiramisut? "
Létezik pl. epres tiramisu is. Nem, nem csak otthoni főzőblogokon, hanem Róma legmenőbb éttermeiben is.
Részemről flame over.
Gsnake 2012.06.24. 22:54:33
NemNick 2012.06.24. 23:13:49
Vegyük úgy, Te nyertél, jó?
:D
bakosjuci 2012.06.25. 07:42:17
bakosjuci 2012.06.25. 07:45:46
És köszönöm, hogy írtál.
Vicces, hogy én, aki minden nap nézem a blogom, pont a hétvégén nem néztem, szóval ma találtam szembe magam mindennel.